18 Temmuz 2009 Cumartesi

Dünya Ninnileri Projesi

http://www.facebook.com/video/video.php?v=169945790426&ref=mf

Bu video, Rusya Federasyonu Kültür ve Sinemacılık Ajansı tarafından desteklenen Dünya Ninnileri Projesinin bir parçasını oluşturmaktadır. Daha fazla bilgi için http://www.lull.ru/eng/creators.htm sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Türkçe çevirisi : Soner Kayvar

This is a part of a project "LULLABIES OF THE WORLD" Supported by the Federal Agency for Culture and Cinematography of the Russian Federation For more information check :http://www.lull.ru/eng/creators.htm

9 Temmuz 2009 Perşembe

Kadına yönelik şiddete karşı eylem plan

Haber-Radikal
18/06/2009

YURDAGÜL ŞİMŞEK (Arşivi)

ANKARA - Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarının artması üzerine AKP’nin kadın milletvekilleri harekete geçti. AKP’li Aşkın Asan ile Alev Dedegil, üniversitelerden de destek alarak ‘eylem planı’ hazırlıyor. Eylem planında hem yasal mevzuattaki değişiklikler hem de tüm bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının bu konulardaki görevlerine yer verilecek. Düşünülen öneriler arasında ‘kariyer sıfırlanması’ bile var.

AKP’den TBMM Akdeniz Parlamenter Asamb-lesi (APA) Türk Grubu Başkanı Doç. Aşkın Asan ile TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Alev Dedegil, kadın ve çocuklara yönelik bir eylem planı üzerinde çalışıyor. Üniversitelerden de destek alınarak hazırlanan eylem planı için hem dünyadaki hem de Türkiye’deki kadına ve çocuğa yönelik tüm mevzuat taranıyor. Eylem planına mevzuatta görülen eksiklikler gereken değişiklikler bir metin halinde tek tek yazılacak. Çalışma sırasında gündeme bazı ilginç ve radikal öneriler de gündeme geldi.

Dedegil, Radikal’e yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımlayarak aile içi şiddet konusunda, kendilerine verilen eğitim dışında davranan güvenlik güçleriyle ilgili özlük hakkı kısıtlamasına gidebileceğini söyledi. Araştırmaları sırasında birçok ülkede tacizin, tecavüzün, cinsel istismarın ayrı yasası olduğunu vurgulayan Dedegil, “Taciz, tecavüz, şiddet artık bir forsmajör haline gelmişse ayrı yasa yapma vaktin gelmiştir” dedi. Bu çalışma sırasında ‘kariyer sıfırlaması’ önerisini gündeme getirdiğini kaydeden Dedegil, bunun bir kanun maddesi haline getirilebileceğini ifade etti.


Yaratıcı Drama - Prof.İnci San

SORULARA YANITLARLA

Kaynak:
http://tiyatroda.blogspot.com/2009/07/dramann-niteligi-prof-inci-san.html

Prof.İnci San kaleminden, Şebnem Telci düzenlemeleriyle asıl metinden ilgili parçalar:

- Kurgusal dünya meselesine gelince, kurgusal dünya sadece drama için değil, bütün sanatlar için geçerli. Tabi felsefe konularına da ilgi duymak şart; felsefeyle de ilgilenmemiz gerekiyor. Kurgusal dünya gerçeklikten kopmuşluk olarak ta algılanıyor. Ama aslında bütün sanatların yapmış olduğu da bu. İmgesel olarak belki var olmamış bir şeyi kurmak ya da gerçeklikten çıkararak o gerçeklikleri değiştirmek, yorumlamak... Bu nedenle kurgusal dünya sadece dramaya özgü bir şey değil; ama dramanın içinde olan bir şey. Belki bir resim ya da heykel sanatında daha fazla var. Biz sadece sanat olsun diye yapmıyoruz dramayı. Toplumsallaşma ya da empati gibi başka boyutlarını da ele alıyoruz. Bir tiyatrocunun seyirciyle empati kurma gibi bir derdi yok. Tam tersine kurmamaya da çalışabilir, beraberinde yabancılaştırmayı da getirebilir. Ama dramada belirlenmiş bir takım amaçlar var ve diğer sanatlardan bu yönüyle ayrılıyor. Drama sanatından söz edersek ister istemez tiyatroya varırız. Drama bir sürprizler bütünüdür ve ayrıca bir yöntemdir.

- Hangi derste hangi konular dramayla işlenir, bu konuları araştırmak ve bu doğrultuda müfredat oluşturmak gerekmektedir. Meselâ; öğrenciler dert yanmakta, işte biz şu konuyu, şu dersi anlamıyoruz. Öğretmenler anlatıp anlatıp gidiyorlar, diyorlar. Çünkü sistem eski ve basmakalıp bir sistem. Dünya ne yönde ilerliyor, ne yöne gidiyor, hangi yenilikte gelişiyorsa o sistemi takip etmemiz, çağa ayak uydurmamız gerekmektedir. Drama öğretmeni tanımı yapılsın ve kadro çıksın ki eksen dersler olan matematik, fen, Türkçe gibi dersler karşısında drama ve hatta hep aşağılanan resim, müzik gibi dersler de yerini alsın. Bakanlık nezrinde bunun savaşımı veriliyor zaten.

- Drama eğitimi yurt dışında yaygın bir eğitim. Örneğin; Almanya'daki ilk öğretim kurumlarında drama dersleri içinde var. Ayrıca bir ders olarak değil. Çarşambadan öğleye kadar okul bitiyor, öğleden sonra plastik sanatlar, müzik, tiyatro-drama okullarına gidiyorlar. Bunun dışında drama cemaatler ya da demokratik kitle örgütleri içinde kullanılıyor. Ama drama adıyla verilmekte olan dersleri yok. Her ülke kendine has bir ad altında veriyor bu eğitim hizmetini. Öğretmenlere de bir takım kurslar vererek yöntem olarak kullanmaları sağlanıyor. Tabi bu işlerin beşiği İngiltere.

- Dramayı halka nasıl anlatacağız? Bu çok derin konu; ama sonuçta hepsi bir sistem meselesi. Daha geçen gün tartışıldı bu konular Ulusal Eğitim Derneği'nde. Ulusalcı, bağımsız ve aydınlanmaktan yana bir eğitim sistemini bir politika olarak savunan bir dernek. Ben de bu derneğin kurucu üyelerinden biriyim. Cumhuriyetten 50'lere kadar Halkevleri bu konuda son derece doyurucu bir işlev görüyordu. Halk için gerçekleştirilmiş ve yaratıcı dramayı yaygınlaştırma örgütlenmiş bir sistemdi.

- Yaratıcı Dramayı yaygınlaştırılma başlangıçta bize zor gibi geldi ama şimdi yaratıcı drama kavramını genç kuşak mezun öğretmenler bunu görev yaptıkları yerlerde uyguluyorlar. Tabii bu sevindirici.

- Dramayı öğretmek için değil, çocukların ne olduğunu anlaması ve kendini gösterebilmesi için bir yöntem olarak kullanmak lâzım. Kendini tanıma, arkadaşını tanıma ve sosyalleşme olgularını da çocuğa kazandıracak bir yöntem olarak kullanılmalı drama. Her derste yaratıcı dramayı uygulayamazsınız, bu konuyu abartmanın bir anlamı yok!...


Popüler Yayınlar

DALGIÇ Metafor Fantastik Hayalgücü İmgelem Rüya Çağrışım Hafıza Cumhur KOCALAR İSTANBUL TURKEY